Werkwijze Agressietraining

Met een evidence-based aanpak en praktijkgerichte oefeningen bereiden wij zorgprofessionals voor om met vertrouwen te handelen in elke situatie.

Overzicht werkwijze

Onze werkwijze begint met een kennismaking om uw specifieke doelen en uitdagingen in kaart te brengen. Vervolgens stemmen we het aanbod van training af op de leerbehoeften van de deelnemers en werkomgeving.

Met een evidence-based aanpak en praktijkgerichte oefeningen bereiden wij zorgprofessionals voor om met vertrouwen te handelen in elke situatie. Gedurende het hele traject blijven wij betrokken, zodat de getrainde vaardigheden blijvend geïntegreerd en geborgd worden in de dagelijkse praktijk.

Maatwerk

Elke zorgomgeving is uniek en wij geloven dat een effectieve training de specifieke dynamiek en uitdagingen moet weerspiegelen. Na een analyse van de leerdoelen en praktijkbehoeften stemmen we de training af op uw team. Dit zorgt ervoor dat de training direct toepasbaar is en naadloos aansluit bij de dagelijkse zorgpraktijk zodat zorgprofessionals zich voorbereid voelen op iedere situatie.

Proces

We volgen een gestructureerd traject om zorgmedewerkers effectief te trainen, de vaardigheden te integreren en te borgen in de praktijk zodat zij zich voorbereid voelen op iedere situatie.

  1. Kennismaking en Intake: We starten met een diepgaand gesprek om de behoeften en doelen van uw team te begrijpen.
  2. Opzet en Ontwikkeling: Op basis van de intake ontwerpen we een training die perfect aansluit op uw praktijk en de leerbehoeften.
  3. Training en Oefening: Praktijkgerichte trainingen met een trainingsacteur en methodische opbouw, gericht op het veilig leren herkennen en de-escaleren van agressie.
  4. Evaluatie en Borging: Na de training volgt een evaluatie en bieden we aanvullende ondersteuning en training aan om de vaardigheden te borgen in de dagelijkse werkomgeving.

Evidence-based

Onze trainingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde methoden en sluiten aan bij actuele inzichten binnen de zorg. We gebruiken een methodische aanpak volgens het evidence-based model van Karin de Galan, gecombineerd met praktijkgerichte oefeningen, waaronder de inzet van een trainingsacteur.

De stapsgewijze opbouw van de training biedt zorgprofessionals de kans om elke techniek goed te oefenen en eigen te maken, zodat zij vaardig en met vertrouwen kunnen handelen in agressieve situaties.

Resultaatgericht

Onze werkwijze is succesvol toegepast bij diverse zorginstellingen. In één casus hielp onze training een team uit de geestelijke gezondheidszorg om een negatieve spiraal te doorbreken en agressie-incidenten significant te verminderen door vroegtijdige herkenning en effectieve de-escalatie technieken te trainen.

Een ander voorbeeld is een verpleeghuis waar medewerkers nu meer zelfvertrouwen ervaren in het omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag van cliënten. Deze resultaten tonen aan dat onze aanpak leidt tot een veiligere werkomgeving en sterkere teams.

Praktijkgericht

Onze trainingen zijn praktijkgericht en ontwikkeld om zorgmedewerkers methodisch te trainen in herkenning en de-escalatie van agressie en deze veilig te neutraliseren. Door realistische scenario’s en casuïstiek uit eigen praktijk, met ondersteuning van een trainingsacteur, krijgen deelnemers de kans om vaardigheden en technieken stapsgewijs te oefenen zodat zij zich voorbereid voelen op uitdagende situaties.

De instrumentele en frustratie agressietraining duren een dagdeel, een fysieke weerbaarheidstraining duurt een half dagdeel. Het follow-up programma bestaat uit drie onderdelen met directe toepassing in de praktijk zodat zorgmedewerkers de leerresultaten effectief in hun werkomgeving kunnen toepassen voor langdurige integratie en borging.

Follow-up en Borging

Onze werkwijze stopt niet na de training, net zoals verder leren niet stopt na een training. Je kunt geleerde vaardigheden na een training niet ‘vasthouden’ zonder dat ze hun levendigheid en aanpassingsvermogen verliezen en het een trucje wordt. Automatiseren past goed bij basale vaardigheden zoals leren autorijden, maar voor professionele ontwikkeling en groei is het belangrijk om het geleerde toe te passen, te verdiepen en te versterken.

Wij begeleiden zorgprofessionals om de geleerde vaardigheden en technieken structureel te integreren in hun werkomgeving. Met een uitgebreid follow-up programma, waaronder praktijkgerichte casestudy’s, video-oefensessies en fysieke verdiepende trainingsessies, ondersteunen we deelnemers om hun vaardigheden te verfijnen en te borgen op de werkvloer. Dit zorgt ervoor dat zorgprofessionals de vaardigheden effectief blijven toepassen en deze onderdeel worden van hun dagelijkse werk, wat bijdraagt aan een blijvend veilige werkomgeving en kwalitatieve zorg.

Laten we kennismaken

Wilt u meer weten over onze agressietrainingen en de voordelen voor uw team? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Samen bespreken we de beste aanpak om de veiligheid en de handelingsbekwaamheid binnen uw zorgomgeving te versterken.